На Вознесенщині знизився рівень води в річці Арбузинка

26 Жовтня 2023, 12:44
Річка Арбузинка в заповідному урочищі "Лабіринт" 200
Річка Арбузинка в заповідному урочищі "Лабіринт"

У Трикратах у заповідному урочищі «Лабіринт» значно знизився рівень води в руслі річки Арбузинка й каналах, які заклав Віктор Скаржинський у першій половині XIX століття. Про це кореспондентам Район. Вознесенськ розповіла експертка Національного екологічного центру України Інна Тимченко.

За словами природозахисниці, може бути кілька причин, чому води в річці стало менше: суха осінь, мала кількість опадів під час посушливого літньо-осіннього періоду, малосніжна зима й господарська діяльність у межах річкових басейнів.

«У Вознесенському районі є багато кар'єрів. Тому цілком вірогідно, що це також їхній вплив на рівень підземних вод. Це потребує досліджень. На стан річок дуже пливає людський фактор. Уздовж річки Арбузинка прибережну захисну смугу регулярно розорюють. Відбувається змив ґрунту й замулення. У тому числі джерел, що додатково живлять річку», - сказала Інна Тимченко.

Заповідне урочище «Лабіринт» площею 247 гектарів входить до складу Національного природного парку «Бузький Гард». Крізь урочище протікає річка Арбузинка - права притока річки Мертвовод (басейн Південного Бугу).

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024